by Αεροπορικα Εισητηρια

 

Hazánk mezőgazdaságában és erdőgazdálkodásában jelentős kártevőnek számítanak a különböző bogarak növényi részeket fogyasztó lárvái. Az ellenük való védekezés jelenleg 99%-ban vegyszeres úton lehetséges, amely nem kívántan terheli a környezetet, valamint megfelelő szakértelem mellett használva is károsíthat más, hasznos elő szervezeteket is. A világon jelenleg több megoldást alkalmaznak a vegyszeres, környezetterhelő megoldások elkerülésére; ezek egyike a különböző rovarpatogén gombafajok, mint például a Beauveria rend fajainak az alkalmazása. Hazánkban azonban az éghajlati, technológiai és egyéb sajátosságokat figyelmen kívül hagyva, megfelelő kutatási eredményeket nélkülözve használják ezeket a szereket.
A projekt célja, hogy a lehetséges gombafajokból – amelyek a növényekkel táplálkozó rovarkárosítók lárváit pusztítják el – olyan terméket állítsunk elő, amely kiválthatja a mezőgazdaságban és az erdészetben használt, vegyszerekre épülő védekezési technológiákat. A talajlakó gombák felhasználásán alapuló termék ezen kívül képes csökkenteni a talajból való nitrogén kimosódását azáltal, hogy a gombafonalakban a könnyen felvehető (és ez által könnyen kimosódni képes) nitrogént megköti. Rövid időn belül egyensúlyi állapot jön létre, amelynek következtében a növények számára felvehető nitrogén mennyisége növekszik. Ezáltal a fejlesztendő termék csökkentheti a nitrát érzékeny és/vagy öntözött mezőgazdasági területeken sok esetben fellépő nitrogénhiányt és az ebből származó terméskiesést, illetve minőségromlást.
Projektünk keretében rovarpatogén faj(ok)ból készült termék kifejlesztése a cél, melyet kutatási és kísérleti eredményekkel erősítünk meg. A sikeresség érdekében a konzorcium tagjai mind saját részterületük több éve aktív gyakorlói.
Az entomopatogén fajok rovarokra gyakorolt hatása mellett a készülő termék kedvező tápanyag-gazdálkodási és vízháztartási hatásait is vizsgáljuk. A termék gyártásánál a korszerű, szilárd táptalajon való fermentációs technológiát kívánjuk elérni.

A kutatás-fejlesztési projektben a Natur Agro Hungária Kft., a Szent István Egyetem és a Morello Gyümölcstermesztő és Feldolgozó Kft. alkot konzorciumot. A GOP 1.1.1-11 pályázati felhívásra a konzorcium az Új Széchényi Terv keretében sikerrel pályázott.

A projekt címe: Környezetkímélő hatású termék kifejlesztése entomopatogén szervezetek felhasználásával.

A projekt összköltségvetése: 192.815.340 Ft
Az Új Széchényi terv keretében nyert támogatás: 127.493.820 Ft, ebből a Morello Kft-nek megítélt támogatás 41.259.079 Ft